søvnstoff..

http://www.side2.no/helse/article3414043.ece

kommentaren på denne siden:

Med hjernen full av søvnstoff, får man da "skitne tanker"??

 

Mens vi er våkne samler det seg et "søvnstoff" i hjernen vår. En god natts søvn er det som skal til for å fjerne det igjen. Mennesker er avhengige av hvile og søvn; verken hjernen eller kroppen klarer seg uten. Nå forklarer amerikanske forskere hvorfor vi blir trøtte og hvordan søvn får oss tilbake til hekMelatonin og adenosin
Det har lenge vært kjent at søvn reguleres av to faktorer. Den ene er kroppens egen døgnrytme, som først og fremst styres av melatoninproduksjonen. Melatonin er kroppens eget søvnhormon som skilles ut fra en kjertel som heter epifysen. Utskillelsen starter straks det blir mørkt, og man merker at man blir søvnig; kroppen får beskjed om at det er natt og tid for å sove. Når det lysner avtar, stanser produksjonen av hormonet, og kroppen får signal om å våkne. Melatonin er med andre ord kraften bak vår indre klokke som hjelper oss med å være våkne om dagen og sove om natten.

Den andre faktoren som regulerer søvnen vår er oppbyggingen av det såkalte søvnpresset, følelsen av å bli trøttere og trøttere utover dagen. Søvnforskere har lenge hatt mistanke om at det er signalstoffet adenosin som forårsaker trøttheten. Nå har man fått bekreftet denne antagelsen. Ved å undersøke mus har forskere oppdaget at adenosin blir utskilt fra hjelpeceller i hjernen, kalt astrocytter og at stoffet hoper seg opp i hjernen når vi er våkne. tene igjen.

sleep....

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

bbbenediktes

bbbenediktes

18, Kristiansund

En del av min verden..overdrivet eller ikke ,samme det. håper du liker bloggen! Love<3

Kategorier

Arkiv

hits